De câte ori nu te-ai aflat într-o situație în care nu ai știut cum să discuți o anumită problemă cu copilul tău? Sau nu ai știut cum să reacționezi? Sau cum să-l sfătuiești?
Noi ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu sfaturi utile și profesioniste. Așadar am creat pentru voi această rubrică permanentă, cu ajutorul unui psiholog profesionist.
Terapie în familie este locul din care putem învăța să ne îmbunătățim relațiile cu cei din jur, dar și cu noi înșine, să comunicăm mai eficient și să profităm de timpul petrecut împreună în mod plăcut, util și constructiv.
Cine este Cristina Eftimie
Traseul meu profesional are la bază meseria de cadru didactic, pe care o practic din anul 2000. Pentru că am fost atrasă de psihologie, am urmat cursuri de formare pentru specializarea de consilier psihologic și psihoterapeut în cadrul școlii de formare ARTS&CORS (Asociația Română de Terapii Scurte și Colaborative Orientate pe Resurse și Soluții) și Terapie Sistemică – Cuplu, Copil, Familie în cadrul Asociației de Consiliere și Terapie a Familiei.
În prezent sunt consilier școlar și, în paralel, psihoterapeut și consilier psihologic. Lucrez de aproape douăzeci de ani cu copii tipici, dar și cu cei ale căror cerințe educaționale sunt speciale.
Sunt autoarea cărții Art-terapia în educația și recuperarea copilului și scriu articole despre educație și consiliere pe blogul personal și la diverse reviste on-line.
Sunt un om motivat, activ, comunicativ și deschis spre oameni. Sunt pasionată de tehnici artistice și îmi place să creez și să apreciez frumosul din jurul meu. Îmi place să citesc, să călătoresc și, cel mai mult, să îmi petrec timpul cu copiii.
Rubricile Cristinei pot fi urmărite aici, pe site, dar și pe paginile noastre de Facebook și Youtube.
Episodul 17 – ÎNCEPUTUL ŞCOLII ÎN PANDEMIE (partea a 2-a)
? Discutăm în continuare despre îngrijorările ? și fricile ? pe care le resimțim în acest nou an școlar.
- Ce facem când frica depășește un anumit nivel?
- Cum gestionăm aceste trăiri?
- Încercăm să le ascundem? Încercăm să le controlăm?
Cristina Eftimie este din nou alături de noi și vine cu câteva sugestii care ne pot fi utile.
? Vezi toate episoadele din „Terapie în familie” şi sigur vei găsi multe alte sfaturi utile.
Şi urmăreşte-ne ca să nu ratezi nici un episod şi nici alte surprize pe care ţi le pregătim.
Episodul 16 – ÎNCEPUTUL ŞCOLII ÎN PANDEMIE (partea 1)
? Un nou episod în rubrica noastră Terapie în familie cu Cristina Eftimie. De această dată, este unul foarte special, adaptat momentului prin care trecem acum cu toţii.?
? Începutul noului an școlar se apropie și, cu siguranță, fiecare dintre noi are propriile temeri. Cei mici nu mai sunt la fel de entuziasmați de acest nou început, se tem parcă de reîntâlnirea cu colegii, uitând de nevoia de comunicare, de relaționare, pășesc oarecum timid pe acest nou drum.
Dar… totul va fi bine! ?
? Cristina Eftimie ne sfătuiește cu grijă și empatie cum să-i învățăm pe cei mici să-și înfrâneze dorința de a împărtăși o strângere de mână sau o îmbrățișare și nu uită să ne reamintească regulile pentru începerea școlii în siguranță. ?
Episodul 15 – IMPORTANŢA LECTURII
? Cititul aduce numeroase beneficii copiilor noștri, un lucru deja cunoscut de noi, toți. ? Atunci când copilul tău are o rutină zilnică ce include cititul, atunci când cititul devine o activitate distractivă și relaxantă pentru el, îți dai seama că micuțul tău e pe drumul cel bun! ?
? Câteva sfaturi despre beneficiile lecturii ne sunt întotdeauna de ajutor, mai ales când vin din partea unui specialist. Cristina Eftimie Consiliere Psihologică, prietena noastră, dar și a voastră, de ceva timp, ne ajută cu câteva sugestii utile. ?
? Ca de fiecare dată, nu uită să le recomande celor mici o carte – de data aceasta, Miracolele Mirandei, povestea unei fetițe perseverente și încrezătoare, pregătită să înfrunte greutățile cu zâmbetul pe buze.
Episodul 14 – DESPRE RECUNOŞTINŢĂ
? Copiii sunt oglinda părinților și a mediului în care trăiesc. Ei învață din acțiunile și din comportamentele noastre.
? Despre asta ne vorbește astăzi Cristina Eftimie Consiliere Psihologică, amintindu-ne cât este de important să-i MULȚUMIM copilului nostru pentru fiecare gest și fiecare faptă.
? Astfel, îl ajuți să descopere aprecierea și bucuria de a o exprima. El va învăța că e important și frumos să spună MULȚUMESC nu doar atunci când îi faci o mare plăcere, ci și atunci când îi calci tricoul preferat.
? Ca întotdeauna, Cristina face și o recomandare de carte pentru cei mici – Cele mai frumoase povești clasice, o colecție delicioasă în care se întâlnesc cele mai îndrăgite personaje, care au încântat generații întregi de copii.
Episodul 13 – IMPORTANŢA PRIETENIEI
? Lumea-ntreagă sărbătorește astăzi ZIUA PRIETENIEI! ❤
? Fiecare dintre noi are nevoie de un prieten, iar acest lucru începe de la o vârstă fragedă. Relațiile de prietenie trebuie păstrate cu grijă, cu responsabilitate, pentru că ele ne oferă siguranță, ne ajută să devenim mai altruiști și mai atenți la nevoile celor de lângă noi.
❤ Despre ce înseamnă prietenia și ce loc are ea în lumea în care învățăm să supraviețuim, ne vorbește Cristina Eftimie.
? Ea face și o recomandare de carte, poate una dintre cele mai înduioșătoare povești despre prietenie, Lămâi, cărți și prieteni de Jo Cotterill.
Episodul 12 – RESPONSABILIZAREA COPIILOR
? Învață-ți copilul să fie responsabil! Deși e vacanță, copiii nu trebuie să uite că au, în continuare, anumite responsabilități.
? Cristina Eftimie Consiliere Psihologică ne vorbește despre câteva metode prin care să-l facem pe cel mic să fie responsabil și organizat, explicându-i că fiecare membru al familiei are anumite sarcini de îndeplinit.? Copiilor le place să dea o mână de ajutor, să se simtă utili, așa că nu ezita să-i implici în diverse activități casnice! ?
? Cristina le recomandă celor mici și un bun exercițiu de vacanță, care-i va ajuta să-și amintească într-un mod creativ adunările și scăderile, folosind Labirinturi matematice – Adunări și scăderi.
Episodul 11 – LISTA DE DORINȚE
O listă de lucruri de făcut te ancorează în realitate.
Cam asta ne explică astăzi Cristina Eftimie. Cum o listă te poate ajuta să îți definești mai clar anumite obiective, să-ți amintești că ai „ceva-uri” de făcut, împreună cu familia sau individual, pe care trebuie să le structurezi pentru a le ghida în direcția dorită.
Episodul 10 – PUTEREA COMPLIMENTULUI
E vacanță, copiii se plictisesc destul de repede și tind să-și îndrepte atenția spre diverse gadget-uri. Așadar, trebuie să găsim în orice moment activități provocatoare, pentru a petrece timp de calitate împreună.
Echilibrul între uzul tehnologiei și alte activități poate fi ingredientul necesar în construirea celei mai puternice conexiuni între părinte și copil.
Cristina Eftimie, psihoterapeut și consilier școlar, are câteva propuneri în episodul de astăzi.
Episodul 9 – ACTIVITĂȚI PENTRU ÎNTREAGA FAMILIE
În acest episod, Cristina Eftimie ne propune câteva activități la care trebuie să participe toți membrii familiei și care pot ajuta la consolidarea relației dintre părinți și copii. Mai ales atunci când ele sunt… DISTRACTIVE! ?
Așa că, rezervă-ți timp, propune activități inedite și acordă-i copilului tău toată atenția de care are nevoie. Creează cele mai frumoase amintiri ale copilăriei!
Episodul 8 – PUTEREA COMPLIMENTULUI
Cristina Eftimie, psihoterapeut și consilier școlar, ne-a vorbit, la un moment dat, despre verbalizarea complimentelor, modul în care ne exprimăm aprecierea și recunoștința față de cei din jur.
Dar știm, oare, să răspundem unui compliment? De multe ori, reacția noastră este de a-l nega, de a-l justifica sau de a-l ignora, pur și simplu. Capacitatea de a face și de a accepta complimente este un factor important în construirea relațiilor și a stimei de sine.
Gândește-te acum la un exemplu recent, la un moment în care ai admirat ceva la cineva, dar NU i-ai făcut un COMPLIMENT. De ce nu ai făcut-o? Ce i-ai fi putut spune?
Episodul 7 – COMUNICAREA SENTIMENTELOR
Oare conștientizăm emoțiile și efectul acestora asupra comportamentului nostru, dar și impactul lor asupra celorlalți?
Astăzi, Cristina Eftimie ne vorbește despre înțelegerea și gestionarea emoțiilor pentru a crea relații armonioase cu cei din jur.
Episodul 6 – VÂNĂTOAREA DE COMPLIMENTE
În episodul de astăzi, Cristina Eftimie, psihoterapeut și consilier școlar, ne propune ca temă de reflecție cuvântul „apreciere”. Ne amintește cât este de important să dăm valoare cuvintelor frumoase, simple al căror ecou ajută enorm în echilibrul unei relații.
Așadar, nu uita să-i spui celui de lângă tine – copil, soț, părinte, prieten – cât este de minunat!
Episodul 5 – ABC-ul EMOȚIILOR
La întâlnirea de astăzi, Cristina Eftimie, psihoterapeut și consilier școlar, ne vorbește despre ABC-ul emoțiilor, despre stările prin care trecem și pe care nu le identificăm de fiecare dată.
Întrebându-ne copiii cum se simt îi ajutăm să se împrietenească cu propria lume emoțională, să-și controleze stările și să vorbească deschis despre ele.
Episodul 4 – TEHNICI ARTISTICE
Astăzi, Cristina Eftimie, psihoterapeut și consilier școlar ne spune mai multe despre TERAPIA PRIN ARTĂ, o metodă care utilizează procese creative pentru a ameliora starea mentală și emoțională a fiecăruia. Așadar, învățăm să ne eliberăm de frici, de stări afective negative și de tot ceea ce nu ne face bine.
Episodul 3 – JURNAL DE CARANTINĂ
La întâlnirea de astăzi, Cristina Eftimie, psihoterapeut și consilier școlar, ne învață să ne eliberăm emoțional cu ajutorul unui JURNAL DE CARANTINĂ.
Pune-ți toate grijile acolo, gândurile negative și fricile care îți dau târcoale, leagă-le frumos cu o panglică roșie și… uită de ele!
Episodul 2 – MEREU ÎMPREUNĂ
În aceste zile, cel mai prețios dar pe care-l avem este timpul petrecut alături de cei dragi. Indiferent de situație, acasă va fi întotdeauna locul în care ne vom simți cel mai bine.
Astăzi, Cristina Eftimie, psihoterapeut și consilier școlar, ne propune o activitate care pune accent pe ideea de a petrece timp de calitate în familie – afecțiune, stabilitate, conexiune.
Episodul 1 – BORCANUL CU RECUNOȘTINȚE
Cristina Eftimie, psihoterapeut și consilier școlar, împreună cu Roxana Georgiana, redactor-șef Corint Junior, au lansat în primăvara 2020 atelierele de stimulare a lecturii prin școlile din BUCUREȘTI.
Dar cum am fost cu toții forțați să stăm acasa, această echipă a decis să-și continue activitatea onlline, iar din primul episod am învățat că trebuie să fim recunoscători pentru ceea ce avem.