fbpx

Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 150 RON.

Urmărește-ne pe

Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 150 RON.

Blog

smart age_mic

Cele mai bune titluri. Cei mai buni autori. Cele mai prestigioase premii literare din lume. Cea mai ambițioasă colecție de literatură pentru copii din România. Este pentru copiii care au crescut îndeajuns de mari ca să abordeze subiecte delicate și să exploreze lumea care îi așteaptă, lumea reală. Cu umor, empatie, sensibilitate, înțelepciune și istețime.
O colecție de literatură dedicată copiilor de 9-12 ani, care propune subiecte din viața reală și care cultivă principii morale sau valori precum familia și prietenia.
Ce înseamnă 9-12 ani?
⁕ vârsta primei despărțiri – despărțirea de inocența primei copilării
⁕ vârsta la care începi să-ți construiești independența
⁕ vârsta la care începi să te privești în oglindă și încerci să te descoperi

TITLURILE COLECȚIEI SMART AGE

LĂMÂI, CĂRȚI ȘI PRIETENI

Este povestea emoționantă a lui Calypso, fetița care învinge durerea provocată de absența mamei cu ajutorul magiei lecturii și al prieteniei, cucerind inimile cititorilor de pretutindeni.
Calypso poate fi văzută de obicei singură, cu nasul în cărți. Dar, din ziua în care în clasa ei își face apariția o nouă colegă, Mae, la rândul ei pasionată de citit și de scris povestiri, între cele două fete se leagă o prietenie strânsă. Locuința lui Mae este agitată, veselă și gălăgioasă – cum, de altfel, este și ea –, iar din cauza asta lui Calypso îi place să-și petreaca timpul acolo. După moartea mamei lui Calypso, tatăl ei se transformase într-un om retras și distant. Dar, în clipa în care descoperă tristul secret ascuns în biblioteca acestuia, Calypso își dă seama că ceva nu este deloc în regulă.
Va reuși Calypso să rescrie povestea familiei sale și să îi ofere un final fericit?

În cadrul campaniei ȘOTRON, organizată în colaborare cu Teatrul Stela Popescu, actrița Irina Cărămizaru citește unul dintre fragmentele ei preferate.

LISTA LUI SPUTNIK, CĂȚELUL EXTRATERESTRU

Prez știe din proprie experiență că metoda cea mai bună de a ține evidența lucrurilor este să faci o listă. Când ajunge să locuiască undeva la țară, în viața lui apare Sputnik – un personaj despre care cu greu poți spune că e doar un pic ciudat. Mai întâi pentru că poate auzi ceea ce gândește Prez. Pe urmă, deși arată ca un câine, nu e, dar numai Prez știe asta. Și, apoi, pentru că se poate folosi după bunul său plac de legile spațiului și ale timpului. Sputnik este un extraterestru și are de îndeplinit o misiune: cu ajutorul lui Prez, trebuie să găsească zece motive pentru care Pământul merită salvat de la o catastrofă. Exact cât e nevoie ca Prez să aibă parte de o vacanță de vară colosală, distractivă și palpitantă, fiindcă amândoi au de mers, împreună, într-o călătorie. Și de întocmit, astfel, lista lucrurilor care fac din lumea noastră un loc extraordinar.

Amira vă povestește cât de mult i-a plăcut ei această carte.

MADDIE LITTLE ȘI FORMULA PRIETENIEI

Madeline Little este sigură că va deveni un mare om de știință, precum bunicul ei, un faimos biolog. Este pasionată de studiul bacteriilor și i se pare că e mai ușor să se lupte cu microbii decât să accepte că bunicul său a murit, că sora ei suferă de o boală gravă, că prietena ei cea mai bună a schimbat școala și acum o ignoră. Când cei din jur i se par banali și enervanți, preferă să scrie POS-uri („proceduri operaționale standard“), adică pașii pe care îi are de făcut ca să scape de ei. Dar, când POS-urile ei răutăcioase sunt citite de noii colegi din gimnaziu, Maddie nu poate repara lucrurile decât aplicând formula prieteniei descoperită de bunicul său: „În viață, cel mai important lucru e să fii binevoitor. Totdeauna binevoitor.”

Erin Teagan, autoarea cărții, vă povestește puțin despre Maddie.

MERCI SUAREZ PORNEȘTE ÎNTR-O NOUĂ CURSĂ

Autoarea Meg Medina a fost recompensată cu Newbery Medal 2019 pentru „Merci Suárez porneşte într-o nouă cursă”.
Merci Suárez merge la o școală scumpă, unde nu e decât o bursieră. Familia sa, de cubanezi din America, extinsă pe trei generații, e destul de nevoiașă. În plus, bunicul suferă de Alzheimer.
La școală, Merci trebuie să facă față șicanelor unei fete râzgâiate, care îi înscenează o abatere de la disciplina strictă a instituției de învățământ.
Totuși, firea sa prietenoasă și optimistă o ajută să treacă peste toate provocările și acasă, și la școală, și să „schimbe vitezele“, ca la bicicletă, pentru a porni într-o nouă cursă, cea a maturizării.

Zena (Book Rhapsody), fetița devoratoare de cărți, vă spune câteva cuvinte despre micuța Merci.

NE VEDEM ÎN COSMOS, PRIETENI!

Tot ce-și dorește Alex, un băiat de unsprezece ani, este să-și lanseze iPodul în spațiu. Cu o serie de înregistrări audio, el le va arăta altor forme de viață din spațiul cosmic cum este viața pe Pământ, pe Pământul său. Dar pentru un băiat a cărui familie pare să funcționeze din ce în ce mai puțin în limite normale, nu este ușor să se lupte cu marile întrebări. Din fericire, nu luptă singur, ci însoțit de Carl Sagan, câinele care poartă numele unui celebru astrofizician, care e și eroul său.
„De unde vin?”, „Cine este acolo?”, „Cum pot fi curajos?”
Hotărât să găsească răspunsurile la aceste întrebări, Alex pornește într-o călătorie memorabilă care-i va întoarce lumea cu susul în jos…

Când un copil sensibil vorbește atât de frumos și de convingător despre o carte, înseamnă că acele rânduri chiar i-au rămas în suflet!


ȘAPTE LUCRURI IMPORTANTE

Orbit de furie, Arthur Owens, de 13 ani, orfan de tată, săvârșește o faptă pentru care merită să fie trimis într-o școală de corecție. Însă tocmai victima sa îi oferă șansa de a se îndrepta și de a descoperi șapte lucruri foarte importante despre căință, iertare și bunătate.
Un roman inspirat dintr-un caz real.
Arthur T. Owens ajunge la tribunal spre a fi rejudecat pentru ce îi făcuse domnului Hampton, pe care îl lovise cu o cărămidă. Arthur, care e un copil bun, e „condamnat“ să muncească în folosul victimei. Primește o listă cu șapte lucruri foarte importante, și anume sticle, folie, carton ondulat, bucăți de lemn, becuri, cutii de cafea și cioburi de oglindă, pe care trebuie să le adune din coșurile de gunoi. Sunt deșeuri, dar domnul Hampton le consideră lucruri foarte importante pentru opera sa de artă și, desigur, pentru drumul către împăcarea cu sine a lui Arthur.

Câteva cuvinte despre carte, de la Ștefan Mălaimare, cel care a tradus cu atâta suflet povestea micului Arthur.

ADEVĂRUL DESPRE MARȚIENI

Mylo și prietenii săi pleacă să cerceteze rămășițele unei farfurii zburătoare care s-a prăbușit aproape de Roswell, în New Mexico. Până atunci, el credea că marțienii există doar în benzile desenate cu supereroi. Când din interiorul navei aude strigătul de ajutor al unei ființe extraterestre, Mylo decide că trebuie să fie la fel de curajos precum fratele său, răpus de o boală gravă cu un an înainte. Lucrurile pe care le descoperă de-a lungul acestei aventuri îi întăresc încrederea că prietenia este cel mai important lucru din univers.

Iată ce spune Arthur (Laura mamide2) despre carte:

ADEVĂRUL LUI MASON BUTTLE

Mason Buttle este ciudatul dintr-a șaptea. E înalt ca o prăjină, transpiră tot timpul și abia reușește să scrie și să citească, din cauză că e dislexic. Tipii duri din școală îl hărțuiesc fără milă, iar el nu se obosește să se apere. Însă nu hărțuiala îl necăjește cel mai mult, ci faptul că adevărul său, spus cu zgârcenie, dar cu toată sinceritatea, nu este înțeles și acceptat. Mason a fost martorul unui accident în care i-a pierit un prieten, iar asta îl face din start suspect pentru toată lumea, mai puțin pentru Calvin Chumsky, un puști foc de deștept, dar neajutorat. Cei doi băieți se împrietenesc și se izolează în lumea lor. Însă alt accident, în care Calvin dispare fără urmă, îl face din nou ținta tuturor suspiciunilor. Cine va crede, în sfârșit, adevărul lui Mason Buttle?

„Adevărul lui Mason Buttle este o carte despre prietenie, loialitate și acceptare de sine. Este o carte plină de sensibilitate, care îți dă speranță și te face să crezi într-o lume mai bună. Chiar dacă este vorba despre lucruri complexe și serioase, povestea este spusă într-un mod simplu și emoționant.”, spune frumos Raluca (bucuria lecturii).
Citește întreaga recenzie: https://www.bucurialecturii.ro/adevarul-lui-mason-buttle-o-carte-care-te-emotioneaza/.

CÂINELE CARE A SALVAT LUMEA

După ce se împrietenesc cu o savantă excentrică aflată incognito în orașul lor, Georgie și Ramzy devin parte a unui nou și captivant experiment VR: o versiune 3D a viitorului!
Între timp, o epidemie fatală amenință viața câinilor de pretutindeni, iar Mister Maș, mult iubitul prieten patruped al lui Georgie, se îmbolnăvește și el.
Este doar începutul unui lung șir de încurcături.
Cât de curând, Georgie, Ramzy și Mister Maș trebuie să se angajeze într-o misiune crucială: aceea de a salva de la moarte toți câinii de pe planetă și, probabil, întreaga omenire!

Despre carte și cum a prins ea contur vă vorbește chiar autorul, Ross Welford.

CĂLĂTORIE ÎN TIMP ÎN COMPANIA UNUI
HAMSTER

Potrivit chiar autorului, până în prezent nu sunt indicii să existe alt roman dedicat călătoriilor în timp în care să apară și un rozător de talie mică.
De ziua sa, când face 12 ani, Albert Einstein Hawking Chaudhury, un puști din Anglia, primește un hamster (numit Alan Shearer, ca marele fotbalist) și o scrisoare lăsată de tatăl său, mort cu patru ani înainte. E trimis să meargă în pivnița fostei lor locuințe și să ia de acolo o mașină a timpului. Al trebuie să călătorească în timp, în 1984, și să manipuleze puțin istoria, astfel încât întâmplările care au dus la moartea tatălui său să nu se mai petreacă. O misiune care se lasă cu un șir de pozne, de aventuri și de răsturnări de situații, pe de o parte, și cu o mulțime de învățăminte despre familie, durere, prietenie și timp, pe de altă parte.
Poți să schimbi trecutul fără ca, astfel, să pierzi ce este foarte important în prezent?

Câteva cuvinte despre carte și unul dintre fragmentele care i-au atras atenția, vă sunt oferite de Crina Matei, actriță a Teatrului Stela Popescu.

EU ȘI TOBIN, ÎN CĂUTAREA LUI BIGFOOT

Melissa Savage știe să învelească prudent, cu blândețe, subiecte delicate, greu de digerat de copii, greu de explicat și de abordat.
Lemonde, personajul central, este numită astfel pentru că mama ei își dorea ca fetița să poată înfrunta orice problemă, să poată face față oricăror situații dificile, să vadă întotdeauna doar partea bună a lucrurilor, pe principiul „când viața îți dă lămâi, fă-ți o limonadă”.
O poveste amuzantă și duioasă deopotrivă, o prietenie cât o lecție de viață prietenia dintre Limonade și Tobin o rețetă din care copiii pot învăța cum să facă limonadă atunci când viața le oferă lămâi.

Aflați de la Loredana Voicilă, traducătoarea cărții, cum i s-a părut povestea celor doi copii care duc în spate câte o povară.

FRIEDRICH, MARELE DETECTIV

Friedrich visează să devină detectiv. Are toate datele: cultură generală, spirit de observație, o minte ascuțită și pătrunzătoare. Are și un model, pe eroul celebrei cărți scrise de Erich Kästner, Emil și detectivii. Doar vremurile nu sunt potrivite: în Germania tocmai venise la putere Hitler, înspăimântându-i pe unii dintre germani și sucindu-le mințile altora. Când Friedrich și prietenii săi foarte buni, Viktoria și Albert, primesc misiunea de a urmări un spion, copiii sunt convinși că vor trăi o aventură în care vor dezlega cel puțin un mister. Însă jocul de-a detectivii se transformă într-un coșmar, fiindcă așa-zisul spion este chiar unul dintre prietenii lui Friedrich, scriitorul Erich Kästner, pe care naziștii îl urăsc. Lumea lui Friedrich, și nu doar a lui, în care prietenia, loialitatea și curajul sunt valorile esențiale, începe să se destrame, îndreptându-se către un deznodământ nedorit.

„Ce are special această carte care te ține, te cheamă înapoi și te împinge să treci de povestea unui mic detectiv. Poate o frază, la final care îți spune că ”nu trebuie să lași pe nimeni niciodată să gândească pentru tine.” Poate un final pe care-l intuiești greșit și te lasă apoi fără răsuflare, cu amărăciune și doar cu speranță.”, spune Cătălin Striblea despre povestea lui Friedrich.
Citește articolul aici: https://www.striblea.ro/sa-vezi-dictatura-cu-ochi-de-copil/.

ETHAN, CEL CARE AM FOST

Ethan avea o viață plină de sens la Boston: toată ziua pe skateboard, fan al echipei de baseball Red Sox, tovarășul de nădejde al fratelui său mai mare, Roddie. Totdeauna vesel, totdeauna dispus să accepte o provocare și totdeauna gata să pornească într-o aventură alături de prietena lui cea mai bună, Kacey.Dar asta a fost înainte. Acum, tot ce-și dorește Ethan e ca o anumită întâmplare să nu se fi petrecut niciodată.
Kacey nu ar fi avut accidentul, familia lui nu s-ar fi mutat în Georgia, iar el nu ar fi fost chinuit de amintiri dureroase și de un necruțător sentiment de vinovăție. Ultimul lucru la care se așteaptă e să se împrietenească din nou cu cineva. Are nevoie de o a doua șansă, iar aceasta îi este oferită de Coralee, o fată isteață, care are ea însăși secrete. Amândoi, avându-i în preajmă pe cei dragi lor, vor trece testul încrederii, fiindcă ceea ce își ascund, deși le pune viața în pericol, îi și apropie.

Sorin Aurel Sandu, actor al Teatrului stela Popescu, și fiica sa, Teodora, vă citesc unul dintre capitolele care le-au atras atenția.

 

CE SĂ NU FACI DACĂ DEVII INVIZIBIL

Un roman excepțional, și foarte amuzant, despre o fată care – dispărând – ți se va lipi de suflet pentru totdeauna… Ethel, de doisprezece ani, combină niște ierburi caudate cumpărate de pe net cu o ședință de ultraviolete. Dorea să scape de coșuri, nu să devină invizibilă…
La început e terifiant – și incitant, firește –, apoi efectele nu mai sunt cine știe ce, dar Ethel se trezește implicată într-o aventură care îți taie respirația. Fetița luptă din răsputeri să nu se vadă că este… invizibilă și, totodată, să deslușească cel mai mare secret dintre toate secretele: cine este ea cu adevărat.
„Nelipsindu-i poantele burlești, plină de patos și de dileme morale, această carte este o extraordinară parabolă a furtunilor emoționale care se produc la vârsta pubertății.“ Booktrust

Iată o discuție demnă de atenție, susținută de Ioana Bâldea Constantinescu și elevii Colegiului I.L.Caragiale:

PĂSĂRILE DINTR-O BUNĂ ZI

Charlie nu vrea să se întâmple nimic complicat și neprevăzut în viața sa. Camera lui e curată, caietele și creioanele stau aliniate frumos, iar el se simte bine și în siguranță urmându-și neabătut obiceiurile. Dar această viață perfect organizată este dată peste cap de când tatăl lui Charlie, reporter de război, s-a întors rănit din Afghanistan. Când doctorii decid că tatăl său trebuie mutat într-un spital din Virginia, Charlie, care este pasionat de păsări, acceptă să plece într-o lungă și solicitantă călătorie. Urăște călătoriile, dar știe că uneori e mai bine să zboare alături de stol, chiar când stolul e format din frații săi gemeni, obraznici și agitați, o soră mai mare, adolescentă, care e tot timpul cu ochii după băieți, și, apărută ca din senin, o ciudată care poartă o perucă liliachie.

Un moment mamă-fiică, din care noi am gustat cu nesaț, o discuție de-a dreptul fascinantă despre această carte ne sunt oferite de Ioana Bâldea Constantinescu, fiica ei, Maria și… Mușețel, bufnița lor de hambar.

STANLEY VA FI BINE, PROBABIL

Stanley se simte bine cu revistele sale de benzi desenate, despre care știe un milion de chestii. Ce se întâmplă în jurul său, mai ales în haosul la școală, îi creează stări de panică, fiindcă este mult prea sensibil din punct de vedere senzorial. Dar Stanley își găsește alinarea inventându-și propriul supererou, pe John Lockdown, și își propune să participe la Trivia Quest, o căutare de indicii în centrul orașului San Diego. În ziua cea mare, Stanley rezolvă probă după probă. Pentru el, indiciile sunt floare la ureche, fiindcă știe totul despre comicsuri, dar, ca să ducă la capăt o veritabilă cursă cu obstacole senzoriale, are nevoie de curaj și de ajutorul prietenilor, inclusiv al celui imaginar, John Lockdown.
O carte amuzantă și emoționantă, marca Sally J. Pla, despre un copil care descoperă forța de a-și învinge temerile și care probabil va fi bine.

Alături de Sally, autoarea cărții, elevii Colegiului Național I.L.Caragiale au fost parte dintr-o conversație amuzantă, relaxată și polifonică despre fricile pe care le învingem zi de zi.

SUPER MIRACULOASA CĂLĂTORIE A LUI FREDDIE YATES

Lui Freddie Yates îi plac faptele. Şi imediat ce descoperă că tatăl său biologic este încă în viaţă, porneşte în căutarea lui, urmărind indiciile. Împreună cu doi prieteni, Freddie Yates începe o aventură super amuzantă și încântătoare, într-o vacanță de vară, presărată cu câteva minuni pe parcurs.
După un şir de evenimente ciudate – un concurs de mâncat ceapă, câteva costume de supererou şi câţiva hoţi de antichităţi foarte furioşi – băiatul descoperă că nu toate lucrurile pot fi explicate, iar uneori ceea ce cauţi aveai deja.
„Una dintre cele mai amuzante cărți pe care le veți citi anul acesta și, pe deasupra, cu mult suflet.” – Fiona Noble, The Bookseller

Usborne, editura de la care am achiziționat cartea. a pregătit un filmuleț excepțional cu Freddie și prietenii lui:

În speranța că ai călătorit cu drag (alături de copilul tău, bineînțeles ?) prin lumea lecturilor inteligente, îți dorim un 2021 încărcat cu delicii literare și cu zâmbete cât mai colorate ❤️.

Lasă un răspuns