Hai să le spunem La mulți ani! cățelușilor din lumea-ntreagă, pentru că astăzi este ziua lor! Și, pentru că ei ne oferă prietenia, dragostea și loialitatea lor, de ce să nu-i facem să se simtă speciali în această zi specială?
Surprinde-l cu o jucărie nouă, fă-i un masaj pe cinste sau pregătește-i o masă copioasă!
Iată și câteva dintre titlurile noastre care au ca personaje centrale câinii, despre care Josh Billings spunea atât de frumos că „sunt singurele ființe care își iubesc stăpânii mai mult decât pe ei înșiși”.
Jurnalul unui câine poznaș
Povestea lui Junior este taaare simpatică. Și inedită, în același timp. Da, Junior e un câine poznaș, mereu pus pe șotii, însă extrem de inteligent. El va învăța să-și înfrângă instinctele, va înțelege că uneori trebuie să asculte (chiar dacă nu-i place deloc) pentru că, altfel… va fi trimis înapoi în adăpostul unde toți cățeii sunt triști și nimeni nu îi mângâie pe burtică.
O aventură HAMtastică și HAMuzantă, din care cel mic va înțelege mai bine gândurile, nevoile și sentimentele acestor patrupezi. Dacă vrei ca cel mic să-l cunoască mai bine pe Junior și, de ce nu, să învețe puțină câineză, fă-i o bucurie cu… un simplu click aici:
Pisici vs. câini

O poveste despre doi pui pierduți în pădure care-și dau seama că singura lor șansă de supraviețuire este să lase deoparte eterna ură dintre speciile lor.
O poveste care îi ajută pe copii să înțeleagă și să demonteze prejudecățile. Autorii reușesc să construiască o versiune abilă, amuzantă, a temei eterne și mult dezbătute a colaborării incomode și legării de prietenii între dușmanii de moarte.
Câinele care a salvat lumea

Povestea ne oferă o situație oarecum similară cu ceea ce am trăit cu toții în pandemie.
O poveste din care cel mic va înțelege că totul se poate schimba într-o secundă, că uneori cursul vieții nu este cel care ne-am dori să fie, dar că, în același timp, întotdeauna există speranță, remediu, salvare.
Da! Chiar și un câine poate ajuta atunci când siguranța planetei este amenințată!
Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru

Povestea lui Prez este nostimă, dar tulburătoare. El va reuși, alături de Sputnik (care, de fapt, nu e câine, dar numai Prez știe asta), să facă din lumea noastră un loc mai bun. Iar pentru asta, cei doi vor întocmi o listă a lucrurilor. O listă pe care și noi, oamenii mari, ar trebui s-o avem uneori. Pentru că „viața este precum gătitul – înainte de a începe, trebuie să faci o listă”.
Copiii care vor citi această poveste emoționantă vor realiza că orice durere poate fi mai ușor de suportat, că orice tristețe poate fi alungată atunci când ai prieteni în jur.
Chemarea străbunilor

Luptă, dramă, solitudine, pustiu… revoltă și supraviețuire. Cred că fiecare dintre noi, oamenii mari, cunoaște povestea lui Buck, câinele iubitor și devotat, a cărei viață domestică este dată peste cap.
Copilului tău nu trebuie să-i lipsească din bibliotecă povestea impresionantă a acestui câine nevoit să înfrunte răutățile oamenilor. Citind-o, va învăța că niciodată nu trebuie să renunți, să te lași doborât, oricât de greu ar fi.
Buck poate fi un exemplu pentru noi toți, mari și mici.
Și, pentru că ziua aceasta le-o dedicăm în totalitate lor, îți voi spune acum două povești impresionante despre devotamentul acestor patrupezi, două exemple edificatoare pentru care câinele este considerat „cel mai bun prieten al omului”.
(sursă foto: https://www.gotokyo.org/en/spot/86/index.html)
Hachiko este considerat cel mai loial câine din istorie. A fost adoptat de când era pui și, din momentul acela, între el și stăpânul său, profesorul Ueno Hidesaburo, s-a creat o legătură specială. Câinele obișnuia să își aștepte stăpânul în fiecare zi să se întoarcă de la muncă, pentru a-l însoți pe drumul spre casă. Într-o zi de mai, însă, profesorul Ueno nu s-a mai întors. Hachiko și-a continuat rutina zilnică, timp de aproape zece ani, în speranța de a-și revedea stăpânul. Așteptarea lui a luat sfârșit într-o zi de martie, când bătrânețea l-a doborât. Câinele a fost incinerat, iar cenușa lui a fost pusă lângă mormântul profesorului Ueno. Hachiko a fost atât de iubit în Japonia, încât i-a fost ridicată o statuie din bronz exact pe locul în care câinele credincios așteptase timp de aproape un deceniu.

(sursă foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Fido_(dog)#/media/File:Borgo_san_lorenzo,_monumento_al_cane_fido.JPG)
Fido este câinele rănit și găsit pe stradă de un muncitor italian, care îl duce acasă, îl îngrijește și îi oferă toată dragostea lui. La fel ca în povestea lui Hachiko, Fido obișnuia să meargă zilnic să-și aștepte stăpânul în stația de autobuz. Dar într-o zi cumplită de decembrie, fabrica la care lucra stăpânul lui Fido a fost bombardată în timpul atacurilor din Al Doilea Război Mondial si acesta moare. Timp de 14 ani, câinele a continuat să-și aștepte companionul de viață în aceeași stație, însă acesta nu a mai coborât niciodată. Un sculptor renumit la vremea aceea, Salvatore Cipolla, a creat un monument în onoarea lui Fido, definiția afecțiunii și a devotamentului.
De ce iubim câinii?
- sunt întotdeauna fericiți să te vadă
- îți rămân mereu alături, indiferent de situație
- sunt parteneri de joacă de neegalat
- știu când ai nevoie de o îmbrățișare
- te iubesc necondiționat
„Iubim câinii mai mult decât oamenii pentru că patrupezii nu au atât de multe așteptări de la noi. Ei ne iubesc și atât, nu ne dezamăgesc și nu ne rănesc”, spune Scott Wilson, psiholog și profesor la Departamentul de Consiliere și Psihologie Clinică de la Teachers College din Columbia.