fbpx

Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 150 RON.

Urmărește-ne pe

Transport gratuit pentru comenzi mai mari de 150 RON.

Blog

Tadaaaaam!!! Dragi copii, copilaşi şi copilandri… Editura Corint Junior a lansat pentru voi un nou roman din seria de cărticele cu Izzy şi colegii ei de clasă! La fel de amuzantă ca Puii de extraterestru mi-au răpit învăţătoarea şi Spioana care înfuleca prânzul de la şcoală, dar fără legătură directă cu celelalte volume, în afara faptului că în toate sunt prezenţi Isabella (Izzy) şi cei trei prieteni ai săi – aşa că puteţi începe să cunoaşteţi eroii seriei chiar cu romanul acesta, dacă nu le-aţi citit pe celelalte.

Şi ce roman drăguţ! Cu coperţi cartonate şi colorate în albastru şi portocaliu strălucitor, cu pagini pline de imagini ilustrând acţiunea şi cu scris mare foarte uşor de parcurs.

Este imposibil să nu te hlizeşti cu gura până la urechi citind cărţile creatoarei lui Izzy, Pamela Butchart. Ea povestește totul din perspectiva eroinei ei de clasa a patra. Practic ai în mâini un jurnal al Isabellei (căreia îi place să i se spună Izzy!!!), redactat rapid, imediat după ce i s-a întâmplat ceva interesant, scris cu LITERE MARI sau cuvinte subliniate, când ceva trebuie adus în atenţie în mod deosebit, şi completat cu o mulţime de ilustraţii grăitoare.

Nu este deloc de mirare că Pamela Butchart a obţinut pentru acest volum, Directorul şcolii mele este un şobolan-vampir!, premiul Children’s Book Award în 2016, adică cel mai dorit premiu de un autor pentru copii, fiindcă toți câştigătorii lui sunt votaţi chiar de către copiii-cititori.

Şi Pamela nici măcar nu e la primul premiu cu această serie atât de îndrăgită a ei!

Izzy, Zach, Jodi şi Maisie sunt patru colegi şi prieteni din clasa a 4-a J. Lor li se întâmplă tot felul de lucruri ciudățele sau care, chiar dacă au o explicaţie logică, arată foarte bizar pentru creierașele lor iscoditoare, mereu în căutare de evenimente excepţionale.

Cea mai recentă aventură a lor se declanşează când, după dispariţia neanunţată a vechiului director al şcolii, apare brusc un director nou, tânăr, foarte înalt, cu ten palid, freza retro, buze foarte roşii, ba chiar şi cu o pelerină cu care copii îl văd înveșmântat într-una din pozele din biroul său, împreună cu alţi purtători de mantii, parcă adunați într-o conferinţă vampirească. Unde mai pui că, exact în aceleaşi momente s-a anunțat în şcoală şi o invazie de şoricei (pretinde cancelaria), şobolani giganţi telepați (susţin elevii) şi s-a interzis usturoiul de la cantină! Iar când nasul lui Zach a sângerat după ce s-a lovit cu mutra de masă, directorul l-a privit cu ochii căscaţi, parcă mistuit de o mare poftă de sânge!!!

Toate aceste coincidenţe stranii, coroborate cu cercetări amănunțite făcute acasă de cei patru prichindei, duc la concluzia absolut raţională, că: Domnul director Graves este un vampir (ce se poate transforma în şobolan în loc de liliac), că îl ţine sechestrat pe vechiul director şi că planurile lui includ ocuparea şcolii şi supunerea hipnotică a tuturor celor care o frecventează, profesori şi elevi.

Intraţi într-o stare de haos comportamental după descoperirile făcute, cei patru luptători împotriva vampirilor încearcă să obţină confirmări definitive ale intuiţiilor lor, prin provocări curajoase menite să dezvăluie şi altora adevărul despre director şi, totodată, să contraatace, oferindu-i o brioşă cu usturoi ca fals dar de bun venit sau tentându-l să iasă la lumină din biroul lui întunecat, pentru a vedea dacă se topeşte.

Nu pot să vă spun cât de amuzante sunt toate peripeţiile prin care trec şi corelaţiile trăznite pe care le fac IzzyJodi, Maisie şi Zach. Pur și simplu adori cum le merge mintea la tras de concluzii şi ce personalităţi funny au fiecare dintre ei, cu specificităţi care de care mai comice.

Cărțulia este împărţită în capitole, cu titluri sugestive şi pline de haz. Vă dau numai câteva selecţii reprezentative ale genului lor de umor cuceritor, reproduse din primele pagini ale romanului, unde te întâmpină asemeni orarului pe ziua respectivă de studiu:

Cel mai înfricoșător moment

Păzea! Pericol! Intrarea interzisă!

Haos în clasă

Scoateţi-ne de aici!!!

Creiere traumatizate

Minciuni, sânge şi milkshake cu căpșune

Daţi-ne pâine cu usturoi

Câini, turbare şi pubele

Arde!

Super belea

Ne pare rău că v-am topit faţa

Te iubim, Mary cea înfricoşătoare

Chiar nu poţi să rezişti fără să afli întreagă poveste, văzând asemenea titulaturi luminând intermitent şi atrăgător, ca ledurile multicolore din parcurile de distracţii cu carusele.

Într-un interviu recent, ludica scriitoare Pamela Butchart mărturisește ce a inspirat această nouă aventură ţăcănită a Isabellei:

„Am avut doi hamsteri (cu aspect vampiresc) când eram de vârsta lui Izzy. Erau amândoi albi cu ochii roşii şi obişnuiam să merg prin casă cu câte unul pe fiecare umăr. Erau probabil cei mai buni șobolani care au existat vreodată.

Chiar eu, când eram copil, eram foarte palidă şi aveam buzele roşii. Aşa că, mi se părea, că arătăm eu însămi un pic a vampir.

Am fost inspirată, de asemenea, şi de experienţa personală din şcoală primară. Împreună cu prietenii, obişnuiam să inventăm cluburi secrete (completate cu nume de cod şi strângeri de mână conţinând semnale misterioase) şi să ne petrecem cea mai mare parte a timpului speriindinu-ne de moarte unii pe alţii cu poveşti de groază. Şi mereu se întâmpla ceva straniu la noi în şcoală (în imaginația noastră, măcar).”

Cu asemenea surse directe de inspiraţie și o fantezie atât de antrenată încă din clasele mici, cum să nu iasă o minunăţie de carte, pe înţelesul şi gustul tuturor copiilor?

In limba română au fost traduse, până acum, trei volume cu Izzy si simpaticii ei amici efevervescenți.

Puii de extraterestru mi-au răpit învăţătoarea / Baby Aliens Got My Teacher! (2014)

Spioana care infuleca pranzul de la scoala / The Spy who loved School Dinners (2014)

Directorul şcolii mele este un şobolan-vampir! / My Head Teacher is a Vampire Rat(2015) 

Carte recenzată de cartianalogiiantologii.wordpress.com

Lasă un răspuns